Zadel en lederonderhoud

 

De levensduur van uw zadel of andere lederaccessoires wordt aanzienlijk verlengd wanneer het regelmatig onderhouden wordt. Bovendien kunnen er onnodige reparaties mee voorkomen worden.

 

Onderstaand geven wij u enkele tips:

– Leer is een natuurproduct dus voorkom zoveel mogelijk direct zonlicht en extreme hitte .

Zadelhoes De Heuvelhoeve– Gebruik geen wax, silicone of andere onderhoudsmiddelen welke de ademende werking van het leer tegengaan, ook geen nertsolie of andere dierlijke vetten waar het leer donkerder van wordt. Tevens kunnen deze vetten zuur worden waardoor de stiksels en het leer kunnen gaan verteren. Ook dient het zadel niet te “weken” in de olie omdat het dan te zacht en sponzig wordt en de grote hoeveelheid olie het stiksel op kan lossen.

Gebruik bij het weghangen van uw zadel een zadelhoes ter voorkoming van vuil en stof, wat in de poriën van het zadel komt. Geen plastic of een niet poreuze hoes, in verband met het ventileren van het leer.

– Laat een vochtig zadel op een natuurlijke manier drogen, niet in de buurt van een warmte bron. Om schimmel te voorkomen dient het zadel niet te vochtig en zeker niet te warm weggehangen te worden.Vuil en stof maar ook transpiratie zout neemt de oliën uit het leer op, waardoor het zadel uitdroogt. Eenmaal uitgedroogd is de originele soepelheid van het leer verdwenen en is het zadel onherstelbaar beschadigd. Geen enkel middel kan deze schade meer herstellen !

 

Het schoonmaken van leer:

Onderhoud uw zadel, hoofdstel etc. regelmatig, 1 tot 4x per week is een goed uitgangspunt voor preventief onderhoud. Begin het schoonmaken met een goede glycerine zadelzeep, gebruik een klein beetje warm water, nooit heet. Breng de zeep aan met een niet te vochtige spons en vooral op de plaatsen waar het zadel in contact met het paard komt. Verwijder daarna de zeep met een schone vochtige spons. Zijn er nog zeepresten overgebleven in de stiknaden, dan kunt u deze verwijderen met bijvoorbeeld een oude tandenborstel.

Breng terwijl het zadel nog vochtig is verschillende laagjes leer conditioner, Zadelzeeplederbalsem of lederdressing aan. Het gebruik van ledervet geeft wel een mooi glimmend laagje maar het nadeel hiervan is wel dat de poriën van het leer dicht gesmeerd worden, waardoor het niet meer kan ademen.

Let erop om vooral de onderkant van de zweetbladen te behandelen aangezien het leer op deze plaats het beste de conditioner, balsem of dressing opneemt. Het gebruik van lederolie heeft een nog beter effect.

Het zitvlak, singelstoten, beugelriemen en onderzijde van het zadelkussen dienen goed schoon gemaakt te worden met zadelzeep om het leer te verzorgen waardoor het soepel blijft zodat doorscheuren en breken van de singelstoten en beugelriemen op de gaten wordt voorkomen.

Gebruik voor eventuele suède kniestukken of suède zitting van het zadel geen water, zeep of olie om schoon te maken. Het is voldoende om het suède op te poetsen met een harde borstel.

LeatherdressingPoets na het aanbrengen van de lederonderhoudsmiddelen het leer nog even op met een zachte doek voor een mooi eindresultaat.

Nog een laatste tip na zoveel inspanning:

Hang alles wat van leer is buiten bereik van alles op 4 benen of poten en in bezit van tanden zoals honden en paarden. Zij zijn er gek op om uw mooie eindresultaat in een heel ander model te veranderen!