Opvullen en Maatwerk

 

Zadelkussens worden in vele maten, kleuren en diktes geleverd en zijn meestal gemaakt van leer, met een vulling van vilt of wol. Ook schuimrubber, lucht, een combinatie van vilt met latex, flex-cell of een zogenaamd memorykussen behoren tot de mogelijkheden.

Zadelkussens gevuld met wol hebben de voorkeur omdat wol de vorm van de paardenrug goed volgt en zorgt voor een perfecte drukverdeling. Hierbij is het van groot belang dat de zadelboom de juiste maat heeft. Het zadelkussen wordt namelijk aan de zadelboom bevestigd en bij een goede pasvorm zorgt deze combinatie voor vrijheid van schoft, schouders, ribben en ruggengraat.

De zadelkussens liggen aan beide zijden van het paard en drukken onder andere op de rugspieren naast de wervels. Een gelijkmatige drukverdeling is hierbij van groot belang voor een optimale ontwikkeling en de beste prestaties.

Het opvullen van uw zadel is zeer belangrijk omdat deze nu eenmaal veel te verduren heeft!
Denkt u maar eens aan de belasting op de zadelkussens van paard en ruiter of aan verandering van exterieur door training of leeftijd. Ook wisselende weersomstandigheden zijn van invloed. Al deze zaken maken dat uw zadel regelmatig aangepast moet worden.

Wij adviseren u om bij intensief gebruik uw zadel ieder half jaar te laten controleren en eventueel op te laten vullen. Heeft u een gevoelig paard of pony, eens in de drie maanden. Rijdt u 1 keer per week, dan is eenmaal per jaar voldoende.
Zelf kunt u regelmatig het zadeldek op transpiratie en huidvet controleren. Aan de hand van deze afdruk kunt u zien of de drukverdeling nog optimaal is.

Bij een controle door ons wordt er gekeken naar uw paard of pony en uiteraard naar het zadel en de drukverdeling. Omdat 8 van de 10 ruiters scheef zitten, wordt de spierbelasting van het paard ongelijk verdeeld. Hierdoor gaat het paard inclusief berijder scheef lopen.
Als u in dit geval de zadelkussens weer laat opvullen, komt het diepste punt weer in het midden van het zadel en weer recht op het paard te liggen.

Ook bij onregelmatigheden in de zadelkussens, door bijvoorbeeld een slechte vulling of een slechte pasvorm, kunnen zowel paard als ruiter lichamelijke irritaties of ontstekingen krijgen. Dit kan zich bij het paard uiten in drukkingen, afgebroken haren, verstopte talgkliertjes, scheve wervels, bindweefselbultjes en andere onvolkomenheden.

Een goed bijgevuld wollen zadelkussen gaat afhankelijk van gebruik en transpiratie ongeveer 10 jaar mee. Op een bepaald moment is de zachtheid, veerkracht en fut uit de wol. Met een nieuwe vulling is uw zadel dan weer als nieuw.