De aanschaf van een zadel, geen gemakkelijke opgave

 

Het perfecte zadel verbindt U op een comfortabele manier met uw paard en net als een goed passende handschoen biedt het bescherming en past het zich aan zonder de bewegingen van U of uw paard te beperken.

 

Een slecht passend zadel verslechtert uw relatie met uw paard: U kunt uit balans raken en uw paard lijdt pijn. En ondanks de grote hoeveelheid zadels waaruit men tegenwoordig kan kiezen en die in prijs variëren van honderden tot duizenden euro’s, blijft het enige criterium voor het aanschaffen van een zadel de vraag of het goed past. Er bestaat geen zadel dat altijd perfect blijft passen, gezien de dynamische aard van het lichaamsgewicht van uw paard en de conditie ervan, uw veranderende paardrijd interesses en de onvermijdelijke slijtage van het zadel.

 

De volgende checklist helpt U bepalen hoe goed het zadel op uw paard past

 1. Raakt de kamer de schoft niet, ook niet als de ruiter in de stijgbeugels staat?

 2. Is de wervelkolom over de gehele lengte van de kussens vrij van druk?

 3. Ligt het zadel, zowel aan de voorkant als aan de achterkant te allen tijde stabiel, zelfs als de ruiter in de stijgbeugels staat?

 4. Past het contour van het zadel bij de rug van het paard?

 5. Verdelen de kussens het gewicht gelijkelijk en over de hele lengte van het zadel over de lange rugspieren van het paard?

 6. Blijft het zadel op zijn plek als het paard zich beweegt; schuift het niet naar voren, naar achteren of opzij?

 7. Wordt de schouder van het paard te allen tijde vrijgehouden?

 8. Kunt U een hand tussen de punten van de boom en het paard schuiven zonder dat het zadel op uw hand drukt als een ruiter in het zadel zit? Als het paard naar voren loopt?

 9. Passen beide kanten van het zadel even goed?

 10. Als U het zadel van achteren bekijkt, lijkt het dan recht op de middenlijn van de rug van het paard te liggen?

 

Dan nog de checklist om te bepalen of het zadel wel bij U past

 1. Voelt U zich direct op uw gemak?

 2. Hebt U pijn in het kruis? Als dit zo is dan is dit een teken dat het zadel te klein is of dat de zit niet goed bij U past.

 3. Kunt U volledig in het zadel zonder naar voren, naar achteren of opzij te worden geduwd?

 4. Kunt U zich vrijelijk bewegen, of wordt U in een bepaalde houding gedwongen? Als U deze houding comfortabel vindt en uw paard geen last van het zadel heeft, dan kan dit een goede keuze zijn, maar als U niet goed in balans bent met het paard, kunt U het gevoel krijgen dat uw zadel beklemmend is.

 5. Blijft uw been comfortabel onder U?

 6. Kunt U zonder moeite zitten terwijl de botten in uw zitvlak recht naar beneden wijzen, zonder dat het zadel uw bekken naar voren kantelt boven uw schaambeen of naar achteren boven uw stuitje?

 7. Passen uw knieen comfortabel in de kniewrongen van het zadel?

 

Het belangrijkste aspect van deze test is dat U let op de reacties van het paard

 1. Beweegt hij beter of slechter?

 2. Loopt hij makkelijker of moeilijker?

 

In het ideale geval scoort het zadel dat U koopt voor 80 tot 90 procent wat de bovenstaande vragen betreft. Over het algemeen zult U slechts enkele minuten nodig hebben om te bepalen of een zadel goed past. Als U twijfelt, omdat U er moeite mee heeft om het zadel zo af te stellen dat het goed zit, dan hebt U waarschijnlijk het verkeerde zadel. Voldoet het zadel aan alle criteria die belangrijk zijn voor het welzijn van uw paard en voor uw eigen comfort en balans, dan wordt het tijd om naar het prijskaartje te kijken. Als het zadel duurder is dan de prijs die U aanvankelijk in gedachten had, denk dan eerst eens aan de immense besparingen die U kunt bewerkstelligen op het gebied van uw eigen gezondheid en dat van uw paard. Als U nu iets meer uitgeeft, kan dat op de lange termijn een hoop geld schelen. En als U de werkelijke waarde van een goed passend zadel weet te waarderen en niet per se let op de merknaam en de prijs, wie weet wat voor koopjes U dan nog zult vinden onder de nieuwe en gebruikte zadels !

 

Alle zadels worden uitsluitend na het maken van een telefonische afspraak op het paard of de pony gepast. Wij zijn gespecialiseerd in het passen en op maat maken van dressuur- spring- en veelzijdigheidszadels.